1. Mi-a promis ca imi va obtine ”suma x” de bani.
Fals!
Dosarul dumneavoastra ar fi evaluat diferit daca, ipotetic, ar fi inaintat la 10 societati de asigurari sau la 10 instante de judecata.
Trebuie sa stiti ca fiecare societate de asigurari are propriul mod de calcul, iar fiecare judecator poate aprecia diferit cuantumul despagubirii.
Ganditi-va ca nu sunt doi oameni la fel pe Pamant, prin urmare nici despagubirile nu pot fi.
In legislatia asiguratorilor privitoare la despagubirile morale, exista o singura referinta, iar textul de lege suna asa: ”despagubirile morale se acorda in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania”.
Intelegeti acum cat de limpede este domeniul despagubirilor de acest gen?
2. Mi-a promis ca in 2-3 luni voi avea banii.
Fals!
Chiar daca, reprezentantul dumneavoastra conventional, inainteaza dosarul catre societatea de asigurari sau catre corespondentul din Romania al uneia straine, procedurile, mecanismele si fluxurile interne ale societatii (departament juridic, financiar, antifrauda etc) sunt consumatoare de timp.
In plus, pentru aproape fiecare dosar se cer si se asteapta informatii de la organele de cercetare penala.
Ori, in aceste situatii, nimeni nu poate prezice cu exactitate cand anume ar putea fi platita despagubirea.
3. Este suficient Certificatul medico-legal pentru a calcula despagubirea
Fals!
Desigur, Certificatul medico-legal sau Raportul de expertiza medico-legala sunt repere majore in folosul cuantificarii daunelor morale. Concluziile ce cuprind numarul de zile de ingrijiri medicale, faptul ca a fost pusa viata in pericol, ca s-a pierdut un organ etc vor fi folosite pentru a putea face o oferta de despagubire sau pentru a pronunta o hotarare judecatoreasca.
Totusi, acest reper nu este suficient pentru a intelege pe deplin suferinta prin care trece o persoana vatamata si nici impactul pe care l-a avut accidentul asupra vietii sale.
De exemplu, un profesor de pian ramas fara un deget, nu va mai putea profesa. Sau un fotbalist cu ligamentele rupte, pana la refacere, poate pierde contracte, poate risca sfarsitul carierei. Si exemplele pot continua.
4. Ghidul despagubirilor FPVS poate fi folosit ca reper in calcularea despagubirilor
Fals!
Inalta Curte de Casatie si Justitie a apreciat ca acest ghid, care contine date statistice extrase din hotarari ale instantelor judecatoresti, a fost elaborat, cu titlu de recomandare, pentru uzul societatilor de asigurari, de catre Fondul de protectie a victimelor strazii.
Acestea nu reprezinta un criteriu legal de evaluare judiciara a prejudiciului moral, ci un instrument de lucru la dispozitia asiguratorilor in procedura administrativa, neavand putere normativa și, deci, caracter obligatoriu pentru instante”. (Decizia nr. 130 din 23 ianuarie 2019, pronuntata de Secția I civila a ICCJ)
Pe de alta parte, referitor la sumele prezentate cu titlu de despagubire, trebuie avut in vedere faptul ca la alcatuirea acestui ghid au fost luate in considerare solutii ale instantelor de judecata emise in 2010-2011 pentru accidente petrecute in 2006-2007.
5. Stiu pe cineva care a avut accidentul cam odata cu mine si deja a incasat banii
Adevarat!
La un moment dat, toti clientii noastri au auzit de cineva al carui dosar „s-a rezolvat” mult mai repede.
Este normal sa fie asa atata vreme cat dosarele au fost instrumentate de politisti diferiti, sub coordonarea unor procurori diferiti, iar expertizele au fost efectuate de experti diferiti (expertiza medico-legala si cea tehnica).
Chiar si instantele de judecata au incarcari diferite, fapt influenteaza acordarea termenelor.
Totodata, nu trebuie ignorat nici calendarul vacantelor si nici cel al sarbatorilor legale.
6. Nu au facut nimic pentru mine
Fals!
Simplul fapt ca v-au trecut pragul a insemnat un efort din partea celor care va reprezinta.
Mai mult decat atat, procedurile legale, corespondenta, discutiile telefonice, deplasarile la politie, la parchet, la instanta sunt activitati fara de care un dosar nu poate fi finalizat.
Falsa impresie ca nu au facut nimic pentru dumneavoastra tine, de cele mai multe ori, de o comunicare deficitara.
7. Se poate urgenta
Adevarat!
Organele de cercetare penala au obligatia sa solutioneze cu celeritate lucrarile pe care le instrumenteaza, iar multitudinea de cauze coroborate cu lipsa de personal, logistica etc duc uneori la intarzieri.
Procurorul sau instanta de judecata pot dispune urgentarea solutionarii dosarului in cazul in care se constata intarizeri nejustificate.
Str. Hatmanul Arbore Nr. 15 -19
Etaj 3, Birou 309
Sector 1, Bucuresti
Cod postal: 011601
L-V 9 -17
S si D Inchis
Ne puteti contact prin email NON STOP
Tel.: 021 – 9223
0213.155.055 07-ACCIDENT
0731.331.303 0748.883.485
Email: office@daunedirect.ro
COPYRIGHT © 2020, DAUNE DIRECT S.R.L.